Maretak behandeling

Geplaatst op 4-07-2013

Een macrofaag (dentrische cel) die de kankercel opeet

Een macrofaag (dentrische cel) die de kankercel opeet

Maretak behandeling.

Viscum album (maretak) is een plant met bijzondere eigenschappen. Het is een parasiet, die alleen boven in bomen groeit, maar de gastheer boom geen schade berokkent. De plant neemt de stoffen op uit de stam van de boom en, hoewel een evergreen,  kleurt met de seizoenen mee.

De inhoudstoffen, die actief zijn bij kanker, noemt men mistellectines. De concentratie daarvan bepaalt de sterkte van het preparaat, dat van de bladeren gemaakt wordt. De voornaamste eigenschap is immuun stimulatie en dan vooral de T-lymfocyten. Dit zijn cellen, die actief zijn tegen kankercellen en die vernietigen door ze te vergiftigen met een agressieve stof. De extracten, die gemaakt worden, worden genoemd naar de gastheer boom en uitgedrukt in milligrammen. Daar de ene boom een sterkere concentratie mistellectines heeft dan de andere, zijn de preparaten zeer verschillend in effectiviteit. Bij de behandeling wordt begonnen met een lage concentratie en op geleide van de huidreactie wordt de concentratie verhoogd. Als er een duidelijke huidreactie is blijft de concentratie gehandhaafd, tot de reactie vermindert. Dan wordt de sterkte verder opgevoerd.

De behandeling kan ter preventie, tijdens chemotherapie en na de reguliere behandeling worden ingezet. Aanvankelijk wordt continu twee maal per week gespoten, naarmate de jaren verstrijken worden kuren gegeven van 14 tot 16 injecties (afhankelijk van het merk viscum) afnemend tot minimaal 1 kuur per jaar. In principe wordt dat het hele leven voortgezet.

 

Geplaatst in de categorie:

Comments are closed.