Element 1: Voeding en reiniging

Geplaatst op 15-03-2010

Het voedingsvoorschrift vormt het fundament van de therapie. In deze voeding is alles aanwezig wat ook in de andere elementen zit, maar in mindere mate. Door de juiste voeding, organisch verbouwd, vrij van gifstoffen, vol van essentiële voedingsstoffen, wordt ons lichaam voorzien van alles wat het nodig heeft zonder veel afval achter te laten. Ons lichaam zal daardoor optimaal kunnen functioneren. Voeding vormt in combinatie met reiniging de economie van het lichaam. Het voedingsvoorschrift wordt ondersteund door reinigingskuren om afvalstoffen (slakken) uit te scheiden en ophoping te voorkomen.
Voorbeelden van reinigingskuren zijn purge, clean sweep, liverflush en koffieclysma’s.
Bij de purge wordt het spijsverteringskanaal schoongemaakt van de maag af door te laxeren met magnesiumsulfaat en gedurende twee dagen alleen verdund vruchtensap te gebruiken. Bij de clean sweep wordt de darm naar distaal schoongeveegd met een overmaat aan psylliumvezels, waardoor slakken worden verwijderd en de bacterieflora wordt verbeterd.
Bij de liverflush wordt de lever gestimuleerd om meer gal te lozen en de galblaas tot contractie te brengen. Het koffieclysma stimuleert de lever ook tot uitscheiding van gal, een eigenschap van koffie, maar zonder maagirritatie te veroorzaken.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via: info@cvhg.nl

DE PURGE

Werking:
De purge is een van de belangrijkste reinigingsmiddelen. Het lichaam komt in een rusttoestand en krijgt gelegenheid afvalstoffen kwijt te raken. Doordat het lichaam meer alkalisch wordt kan herstel van beschadigd weefsel snel plaatsvinden.

Toepassing:
Maak een mengsel van:
het sap van 6 grapefruits
het sap van 6 citroenen
het sap van 12 sinaasappels
Doe dit mengsel in een zeer grote glazen pot of kan en voeg spa blauw toe tot u een totale hoeveelheid van 4,5 liter hebt.

Wanneer u ‘s morgens wakker wordt, drinkt u een half glas zuiver water, waarin u een theelepel engels zout hebt opgelost.
Een half uur later drinkt u weer zo’n mengsel en na weer een half uur doet u dit voor de derde keer. Dan hebt u dus in een uur tijd drie halve glazen water met drie keer een theelepel engels zout gedronken.

Ongeveer twee uur na het drinken van het derde glas neemt u een glas van het fruitmengsel uit de glazen kan. Doe dit verder de hele dag door, elk uur. U mag niets anders eten of drinken dan alleen elk uur een glas van het mengsel. Om ongeveer 18.00 uur kunt u een sinaasappel eten als u dat zou willen.

Als medicatie gedurende deze purge-dag neemt u drie maal, over de dag verdeeld, een capsule Acid Calcium.

De purge duurt twee dagen en op de tweede dag doet u precies hetzelfde als op de eerste dag.
Vanaf dag drie gaat u weer over op het u voorgeschreven dieet. Wel voorzichtig beginnen met wat lichte dingen en dan langzaam opvoeren, zodat u vanaf de vierde dag uw dieet kunt volgen zoals u gewend bent.
Vanaf het begin van de purge mag u gedurende 4 dagen geen supplementen gebruiken.

Mogelijke reacties:

Het is mogelijk dat u zich niet zo lekker voelt als u met de purge bezig bent: misselijkheid, hoofdpijn, spierpijn en andere pijnen zijn een normaal verschijnsel en u hoeft zich daar niet ongerust over te maken. Het wil zeggen dat het lichaam bezig is opgeslagen gifstoffen vrij te maken.

De Acid Calcium capsules zijn te verkrijgen in het Centrum voor Holistische Geneeskunst.

CLEAN SWEEP PROTOCOL

Benodigdheden:

Metamucil instant mix zakjes, Bentonite oplossing en Orthiflor of Power-dophilus.

De Bentonite oplossing maakt u als volgt: Vermeng 50 gram Bentonite poeder met een liter Spa blauw. Daarna 0,5 liter met 25 gram. Laat dit mengsel 12 uur staan, want dan is de poeder pas helemaal opgelost. Dit moet u dus doen op de avond vóór de ochtend waarop u de oplossing nodig hebt. U hebt in totaal 1,5 liter Bentonite oplossing nodig.

De CLEAN SWEEP procedure duurt 5 dagen.

Neem een eetlepel Metamucil poeder ( 2 zakjes) en meng dat met 220 ml water. Het beste is om dit in een mengbeker te doen want het moet even goed geschud worden. Daarna direct opdrinken, het wordt dik als u het laat staan.
Hierna drinkt u een groot glas zuiver water ( Spa Reine-200ml ) en daarna 100 ml van de klaargemaakte Bentonite oplossing.
Herhaal
deze procedure drie maal per dag gedurende vijf dagen. U hebt het dan dus 15 maal gedaan. Gedurende deze vijf dagen moet u uw voorgeschreven dieet wel blijven volgen. Neem uw Metamucil-water-Bentonite tussen de maaltijden door en mocht u een koffieklysma zijn voorgeschreven, ga daar dan ook mee door.

Na deze kuur is het noodzakelijk dat u op de volgende vijf dagen (dus dag 6,7,8,9 en 10) 3×2 capsules lactobacillus (orthiflor, power-dophilus) per dag inneemt voor het eten met een vol glas bronwater. Na deze 5 dagen ( 11e Dag )doorgaan met  1 x daags 2 capsules voor het ontbijt.

Metamucilpoeder neemt veel water op en zet in de darm uit als een spons die water opzuigt. Deze massa werkt zich geleidelijk door de dunne en dikke darm heen, komt in alle hoeken en ruimt op die manier schadelijke stoffen op die u anders nooit kwijt zou kunnen raken.

Het is mogelijk dat u de eerste dagen een beetje een naar gevoel in uw buik hebt, maar dat zou eigenlijk wel een goed teken zijn. Het wil zeggen, dat de Metamucil maximaal is uitgezet en uw darm goed schoonmaakt.

Wanneer u met deze kuur bezig bent zult u vermoedelijk bij uw ontlasting stukken kwijtraken die u niet gewend bent. Dit is normaal en kan, ook nadat de kuur beëindigd is, nog een tijd doorgaan. Het is van belang dat u deze afvalstoffen kwijtraakt, omdat ze de opname van goede voedingsstoffen kunnen verhinderen.

De CLEAN SWEEP is eveneens de beste manier om schadelijke bacteriën en andere organismen, die vaak na antibioticakuren zijn achtergebleven, te verwijderen.

De Leverspoeling of Liverflush

De liverflush duurt zes dagen. U wordt verzocht gedurende deze dagen geen pancreas te gebruiken, maar wel andere supplementen.

Benodigdheden: Vier liter appelsap, 25 ml Orthofosforzuur, tien capsules ACID calcium, twee eetlepels bitterzout, 250 ml slagroom, een hoeveelheid zacht fruit, 50 ml olijfolie, Luvos Ultra .

Praktische toepassing:

1. Voeg het flesje (25 gram) orthofosforzuur bij het appelsap en schud het goed door elkaar. Drink nu gedurende vier dagen deze vier liter appelsap op en wel als volgt: over de dag verdeeld vier maal 250 ml of vijf maal 200 ml, liefst tussen de maaltijden. U drinkt dan precies één liter per dag. Na ieder glas dat u van dit mengsel drinkt moet u direct uw tanden poetsen om te voorkomen dat het zuur uw gebit aantast. Door het mengsel met een rietje te drinken vermindert u het contact van het gebit met het zuur.

2. Gedurende deze appelsapkuur eet u uw normale voeding. Koffieklysma zoals voorheen.

3. Vanaf de eerste dag: 3 maal daags een dessertlepel Luvos (eventueel opgelost in 50 ml Spa Blauw)

buiten de maaltijden om innemen. Hiermee doorgaan tot 1 week na de leverspoeling.

4. Op dag twee, drie en vier drinkt u één liter sap en eet u volgens uw voorschrift.

5. Op de laatste dag, dag vijf, drinkt u de rest van het sap als er nog over is. Verder houdt u het volgende schema aan: neem twee capsules ACID calcium voor het ontbijt en ook twee capsules ACID calcium vlak voor het middagmaal.

Twee uur na het middagmaal neemt u een oplossing van één eetlepel bitterzout in een glas warm water. Er mag  wat sap bij om de smaak te verbeteren.  Vijf uur na het middagmaal drinkt u weer één eetlepel  bitterzout opgelost in warm water, eventueel met wat sap.

Zes of zeven uur na het middagmaal neemt u als avondmaal slagroom met fruit. Bij voorkeur vers fruit of vruchtenmoes. Hierbij neemt u één capsule ACID calcium.

Voor het slapengaan drinkt u een half kopje olijfolie (= 50 cc). U mag hier wat vers sap van sinaasappels, grapefruit en citroen doorheen kloppen. Onmiddellijk na het innemen van de olie gaat u een half uur op uw rechterzij liggen, met opgetrokken knieën.

U kunt zich gedurende de nacht misselijk voelen, dit is te wijten aan het vrijkomen van toxische gassen uit galblaas en lever. Dit is normaal en van voorbijgaande aard.

4. Op dag zes eet u uw gewone voeding. Neem twee capsules ACID calcium voor het ontbijt, twee bij het middagmaal en één bij het avondmaal

5. Vanaf dag zeven gebruikt u weer uw medicijnen zoals voor deze kuur.

De verschillende functies:

  • De combinatie van het fosforzuur en het appelzuur uit de appelsap verzacht de galstenen. Het bitterzout ontspant de sfincter van de galblaas en galwegen zodat eventuele steentjes gemakkelijker kunnen afvloeien.
  • Room en olijfolie doen de galblaas en de lever samentrekken zodat allerlei afvalstoffen uit de lever en galblaas uitgescheiden kunnen worden.
  • Het orthofosforzuur en het appelsap zorgen ervoor dat calcium en vetten uit de aderen verwijderd worden.

HET KOFFIE CLYSMA

Werking

Als je veel koffie drinkt is dat ten nadele van de leverfunctie. Het koffie clysma opent de lever en ontgift de darm. “Niets maakt sneller schoon.” Een clysma wordt dus gegeven om het lichaam te helpen bij het ontgiften. De ontgifting is een essentieel onderdeel van de therapie.

De cafeïne heeft een pijnstillende, opwekkende en krampwerende werking. Er zijn weinig mensen die de koffie clysma’s niet verdragen. Koffieallergie is zeer zeldzaam. Overleg met ons als er zich problemen voordoen.

Benodigdheden

–  Gebruik biologische koffie (mag gebrand zijn!). Dus géén namaakkoffie, kruidenkoffie of cichorei, maar koffie waar de cafeïne nog inzit. Deze koffie is te vinden in een reformhuis of natuurvoedingswinkel. Geen gewone koffie uit de ‘supermarkt’ (in verband met pesticiden).

–   Een clysma-set: een zakje met kunststof darm, kraantje en canule. Te koop bij het CHG.

–   Zorg ook voor zuurvrije vaseline (bij de drogist).

–   Een nagel in de muur of standaard waar je het clysma zakje aan  kunt ophangen.

–   Alleen kraanwater als het metaal-vrij is, anders Spa-blauw.

Toepassing

Zet gewoon een halve liter koffie met een filter en laat het afkoelen tot lichaamstemperatuur (=handwarm).  U kunt ook een halve liter water koken met twee lepels koffie en na het koken pas filteren en afkoelen. De lauwe koffieoplossing is klaar voor gebruik.

Ga op de zij liggen met de knieën opgetrokken, dit is een gemakkelijke houding om de canule in te brengen. De canule mag ingevet worden met zuurvrije vaseline. Houd het uiteinde van de canule tegen de anus en wacht tot de anus zich ontspant alvorens de canule in te brengen.

U neemt de klem er af en laat de vloeistof rustig inlopen. De eerste keer is nieuw en u voelt snel een druk om stoelgang te maken. Ga naar de WC en laat het maar komen.

U zult ondervinden dat het de volgende keren veel vlotter verloopt en dat u gemakkelijk een grotere hoeveelheid op kunt houden. Tracht de vloeistof zo lang mogelijk op te houden (± 5 à 10 minuten).

Rustige, diepe buik ademhaling bevordert de inloop en de opname van het clysma.

Als u het niet goed kunt ophouden mag u een lepel melasse stroop toevoegen.

Neem het clysma liefst ‘s morgens na het ontbijt, voor het wassen en aankleden, omdat ‘s avonds de clysma opwekkend werkt.

Zorg dat niemand kan storen – laat maar bellen en leg de telefoon er af.

Dosering

Begin met 200 ml en wanneer het vlot gaat kunt u gerust tot 400 à 500 ml  (een halve liter) gaan.

Voor de frequentie pleegt u overleg met ons. Het kan elke dag, zelfs verschillende keren per dag!

Bij beverigheid: minder koffie.

 

Geplaatst in de categorie:

Comments are closed.